26 aprilie 2017

Festivalul Dan Spătaru, omagiu adus marelui artist, ”omorât” de primarul din Medgidia

dan-sida-spataru
Doar 12 ani, doar atât și-au arătat ”respectul” oficialitățile din Medgidia față de cea mai mare personalitate a orașului totodată cel mai iubit solist de muzică ușoară care l-a avut România, Dan Spătaru.Faima artistului ce și-a făcut orașul mai cunoscut ca nicicând prin cântecele sale ”s-a prescris” cu mâna primarului care a sistat festivalul omagial ce poartă numele artistului în favoarea unui festival nou, “istoric“ la care vor comemora vitejiile geto-dacilor în fața romanilor Smiley, Carla’s Dreams și Voltaj.

După utima ediție a festivalului, cea de-a 12-a de la moartea regretatului solist (2004), edilul Valentin Vrabie a hotărât ca primăria să nu mai considere prioritară manifestarea, iar ca bonus s-a pus pe jignit într-o manieră deplânsă de prestigioși artiști, amintim Octavian Ursulescu ori Ionel Tudor, dirijorul Big Band-ului Radio.

Văduva artistului, Sida Spătaru luptă singură să susțină tradiția manifestării, este vorba de Festivalul International ”Dan Spătaru” și, după ce s-a lovit de ușa închisă în nas de primarul urbei în a cărui istorie solistul, împreună cu pictorul Lucian Grigorescu sunt considerați cele mai mari personalități artistice dintotdeauna, a fost nevoită să caute sprijin la Constanța. Oraș unde, de asemenea a locuit ani buni împreună cu vedeta incontestabilă a muzicii anilor ‘60-’90.

”Am locuit mulți ani cu Dan la Constanța, în acea perioadă eu lucram la Teatrul Fantasio (Teatrul de Stat Constanța). Este festivalul ce întreține numele lui Dan Spătaru unde s-au lansat și au cântat soliști consacrați și de pe urma căruia nu iau nimic. Din pacate, în orașul unde Dan Spătaru s-a format și a plecat pe drumul celebrității, în afara de un bust și o sală de sport care îi poartă numele, nu a mai rămas decât istoria unui concurs muzical consacrat. Sper din tot sufletul ca istoria festivalului să continue cu ajutorul unor oameni care apreciază ce a făcut soțul meu pentru România, pentru patrimonial cultural national, în speță domnul primar al municipiului Constanța Decebal Făgădau”, ne-a declarat Sida Spătaru.

Primăria Medgidia a anunțat online că vrea să plece la drum cu un nou festival (28-1 mai), un festin public gigant cu buget pe măsură, intitulat Festival de Jocuri și Reconstituiri Istorice , unde, în rol de daci și romani, va cânta o lungă listă de artiști comerciali.De la moartea maestrului, Sida Spataru, cea care i-a fost alături peste 30 de ani solistului, este persoana care se face eforturi mari să cultive numele celui ce a fost ”regele aplauzelor”.Însă munca sa a fost o dezamăgire contiuuă. În urmă cu 13 ani, primăria generală a promis public faptul că o stradă va lua numele lui Dan Spătaru, demers încă nerealizat.

Dan Spătaru a vândut zeci de milioane de discuri în Europa de Est , în special Rusia, unde a jucat și în câteva lungmetraje, cu șlagăre precum ”Țărăncuță, țărăncuță”, ”Măicuța mea”, ”Trecea fanfara militară” ori ”Drumurile noastre”, melodii care se dovedesc la fel de savuroase și la modă chiar și astăzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu