10 aprilie 2017

EXCLUSIV ! El este tanarul - taragotist care la cucerit pe Dumitru Farcas cu talentul lui ! FOTOUn tânăr dintr-un sat din Apuseni este considerat un adevărat maestru! Cântă la taragot de 2 ani, iar măiestria lui în mânuirea instrumentului a uimit pe toată lumea.

Andrei Ioan Haneş este din satul Valea Mică, Zlatna, judeţul Alba, și la numai 14 ani este considerat un mic maestru. Culmea e că acum doi ani încă juca fotbal, nu cânta! S-a apucat de studiat taragotul la 12 ani, iar talentul lui a fost remarcat imediat.

Elev în clasa a opta acum, tânărul este hotărât să se dedice muzicii. De mare sprijin i-a fost  profesorul Gheorghe Bădău care i-a testat urechea muzicală şi sub aripa căruia Andrei şi-a început ucenicia în muzică.

Andrei a cântat cu Ansamblul folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni, alături de care a participat la numeroase spectacole. În 2016, taragotistul de doar 14 ani a participat la Târgul de pe Muntele Găina împreună cu Căluşarii de la Cib, care au obţinut locul doi în concurs, în mare parte datorită instrumentiştilor care i-au acompaniat.La ora actuală, Andrei repetă foarte mult, între 2 și 8 ore pe zi. Pe note a început să înveţe de la domnul Nițu Selagea pe care l-a considerat ca un bunic, iar dupa moartea acestuia, a început să înveţe în particular alături de Horia Tanislav, profesor de muzică la Zlatna. Mentorul său este Nică Porcar, un vestit taragotist de pe Valea Ampoiului.

A avut ocazia să cânte și alături de marele Dumitru Fărcaș, la îndemnul căruia Andrei va urma cursurile Liceului de muzică de la Cluj din această toamnă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu