17 octombrie 2016

O cunoscuta cantareata de muzica populara traieste o frumoasa relatie intre muzica si viata de zi cu zi ! FOTO/VIDEO
Născută și crescută pe plaiuri înstrăinate, vocea destinului, dar și sângele strămoșilor i-au readus la origini.  Așadar, cântând  pe meleagurile moldovenești, sufletele bătătorite de suferințe ale moldovenilor, dar și bucuria și veselia de la sărbătorile locului.

Moșteneste dragostea pentru folclor de la părinții sai, care, plecați din Moldova (Botoșani) pentru un trai mai bun în Timișoara si  s-au stabilit oarecum acolo și, măcinați de dorul de locurile natale, ascultau cu multă pasiune muzica populară. Era mângâierea lor. Și iată că eartista de muzica populara este  al treilea copil, înzestrată cu talent și har, le-a fost dăruit de Dumnezeu ca să le mângâi sufletele pline de dor, cu cântecul ,a declarat cantareata de muzica populara Mariana Ichim Hodan pentru Gazeta Mondena.


In EXCLUSIVITATE , pentru ziarul gazetamondena.ro , cantareata de muzica populara ,Mariana Ichim Hodan a decis sa vorbeasca despre cariera artistica profesionala dar si despre cantecul si voia buna a artistului,si anume relatia dintre ea si muzica '' M-am deprins cu muzica încă din leagan, pentru ca apoi, descoperită la grădiniță de doamna educatoare, am cântat la fiecare activitate școlara, serbare. O făceam cu siguranță în voce și dezinvoltură în gesturi, fără emoții sau rușine. Era locul unde eu mă simțeam cel mai bine,să fi avut vreo trei anișori când am cântat în cadrul unei serbări la căminul cultural din Moșnița Nouă, jud Timiș, iar dupa ce am terminat, scena s-a umplut de flori și bomboane. Eram fericită. Mi-am dezvoltat talentul în joacă, învățând cu ușurință cântecele pe care le ascultam și nu era cântec să-mi fi plăcut și să nu-l fi reținut după doar doua ascultări '' a mai spus cantareata de muzica populara Mariana Ichim Hodan pentru Gazeta Mondena.


Cantareata isi mai aminteste de copilaria pe care a avut-o atunci cand ea isi dorea sa devina o stea a muzici populare '' Pe când aveam vreo 8 ani, ai mei au decis să se reîntoarcă la vatra părintească, acolo unde ei simțeau că aparțin acelor locuri - Botoșani. A fost grea mutarea într- un alt mediu, altă lume, alte obiceiuri, însă în același timp simțeam muzica moldovenească mai aproape de sufletul meu decât cea bănățeană. Așa că am continuat să învăț cântece și să cânt. Pe la 13 ani, simțind că am nevoie de un specialist care să-mi dea indicațiile necesare pentru a-mi perfecționa talentul, vocea, am început cursurile Școlii Populare de Arte în septembrie, iar în noiembrie aveam primul spectacol cu o orchestră profesionistă la Casa Armatei din Botoșani. La 14 ani am început să merg la festivaluri. Primul festival la care am participat a fost Călărași pământ de aur, unde am fost jurizată de mari muzicieni, maeștri, profesori universitari și interpreți de elită ai folclorului românesc. Am obținut punctaj maxim și premiul pentru cea mai tânără concurentă ''  a declarat  cantareata de muzica populara Mariana Ichim Hodan pentru Gazeta Mondena.

'' A continuat să reprezinte Botoșaniul la diferite festivaluri, evoluând alături de mari nume ale muzicii populare ''

A evoluat pe scena atunci cand artista de muzica populara a fost chemata sa participe la un festival ,insa cantareata a participat alaturi de cantarete de muzica populare cunoscute cum ar fi  Steliana Sima, Cristian Pomohaci, Luciana Văduva, de unde s-a intors  cu numeroase premii și diplome. 


A urmat cursurile Liceului Pedagogic din Botoșani și a terminat în anul următor de după revoluție. A fost o perioadă foarte grea și, dezorientată, pentru cantareata  cu toate ca eforturile de a o face remarcată mai departe, negăsind sprijin la nici un specialist (poate și pentru că a refuzat sa dea bani, crezând cu tărie în talentul meu), am luat calea străinătății, lăsând în urmă marea sa dragoste, CÂNTECUL.'' Nu-mi puteam imagina viața fără cântec, însă, deoarece mă căsătorisem, voiam să fiu o soție care se dedica întru totul familiei. Dar destinul a făcut ca, la nici o lună de la plecarea mea în Irlanda alături de soțul meu, să întâlnesc la unicul restaurant românesc din Dublin pe atunci, un patron ospitalier, român, dar și o formație de muzică live. Am făcut un program, iar a doua zi am fost sunată să vin să cant la acel restaurant. Și iată așa a fost începutul celor 13 ani petrecuți în Irlanda, cântând pe la toate restaurantele, la ziua României, în deschiderea spectacolelor cu artiști veniți din țară și la toate evenimentele ce aveau loc acolo. Am dat naștere la doi copii minunati, pentru care-I mulțumesc lui Dumnezeu, copii pe care, în inima Dublinului, mă străduiam să-i învăț ăa trăiască românește, cu gândul că într-o bună zi voi reveni ACASĂ. Era grea decizia de a-i desprinde pe copii de locul unde s-au născut, s-au format și au copilărit. Însa boala grea și nemiloasă care l-a și răpit pe soțul meu (cancerul), m-a făcut să mă gândesc zi și noapte că trebuie să revin în țară, să fim aproape de el, de parinți, de rude și de pământul din care ne-am desprins și căruia îi suntem datori a-I sluji până la moarte. Dupa 3 ani de la moartea soțului meu, am reușit să revin acasă, în patria mamă, lăsând acolo pe fratele meu, cântăreț la mai multe instrumente și stabilit cu familia acolo, prieteni dragi, țara unde s-au născut copiii mei și venind lânga părinții mei și lângă sora mea (profesor doctor în filologie) '' a  mai declarat cantareata de muzica populara pentru Gazeta Mondena.

Copiii cantaretei s-au adaptat repede și chiar sunt foarte fericiți în România. Cantareata de muzica populara si -a  reluat activitatea artistică, insa si-a  făcut câteva piese, unele în colaborare cu Leonard Zamă, poliinstrumentist la orchestra profesionistă, Ciprian Porumbescu din Suceava - artist cu a cărui formație cânta și la nunți, evenimente -, altele cu Dorel Crâșmăreanu de la orchestra Rapsozii Botoșanilor. A colaborat și cu Răzvan Mitoceanu de la Ciprian Porumbescu din Suceava și cu maestrul Ioan Cobâlă – Rapsozii Botosanilor. Colaboreza cu mai multe televiziuni, unde cânta cu drag pentru publicul si  îmi promovez piesele, și mai nou, prezinta o emisiune de folclor la o televiziune locală din Botoșani—Somax TV, cu care se poate mândri, pentru că are mare succes. O parte din versurile pieselor cantaretei Mariana Ichim Hodan sunt scrise de doamna Mariana Honceru, iar o altă parte îi aparțin. 

Doamne, stiu ca toate n lume/

Se petrec, se duc in vant /

Bucuria- i cand faci bine/

Si lasi urme pe pamant.

N-am facut multe pe lume/

Mi-a fost drag lumii sa-i cant/

Poate cantecu-a ramane/

Si dincolo de mormant. (versuri Mariana Ichim)

'' Regretul meu  , ca artist cu o oarecare experiență de acum și ca realizator de emisiuni de folclor, este că nu se face o selecție în marea de soliști apăruți pe piață și se promovează foarte mulți doar pentru câștiguri financiare. Simt că se pierd valorile și ies la suprafață cei superficiali, care nu prea au multe de spus în folclor si în toate domeniile societății noastre, ci fac din asta o afacere ,'' cochis cantareata de muzica populara Mariana Ichim Hodan pentru Gazeta Mondena.


Vezi aici videoclip muzical, integral cu Mariana Ichim Hodan :


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu