11 octombrie 2016

Marin Petrache Pechea a murit!

marin petrache pechea
A murit saxofonistul Marin Petrache Pechea, în a cărui formație s-au lansat mari vedete ale scenei muzicale actuale, amintim Marcel Pavel, Dana Dorian ori Flavius Teodosiu. Artistul care a format generații de muzicieni avea 71 de ani și suferea de o boală grea.Petrache Pechea s-a născut la Bucureşti pe 25 noiembrie 1944. Absolvent al Şcolii de Muzică şi al Conservatorului de Muzică din Iaşi, secţia clarinet, Marin Petrache Pechea a fost fondatorul Grupului Cromatic.
marin-petrache-pechea
În 1969, Marin Petrache Pechea face primul turneu în Germania împreună cu Radu Goldiş (chitara), Dorel Vintilă Zaharia (baterie), Nicky Păun (sax), Korossy Tiberiu, Gelu Tudorache, Mihai Udilă (bas), mulţi dintre componenţi rămânând în Germania. În 1974, Pechea pleacă în turneu în străinătate cu grupul refăcut: Paul Man (baterie), Ludovic Stoican (clape). Din 1975 se alătură formaţiei Valeria Pusi (vocal), Florin Creţu (sax), Petre Răduţă (bas), Sergiu Tavifta (chitara), Leonard Nadi. Întors în ţară, Pechea se alătură grupului Romanticii al lui Mircea Drăgan. Reface apoi Grupul Cromatic, cântând alături de Doru Tufiş, Stela Enache, Marcel Năvală, Nicki Dorobanţu, în turnee în Germania. În România a fost condamnat de regimul comunist, în absenţă, la şapte ani de închisoare.
pechea
Piesele lui Marin Petrache Pechea “Fata fără nume”, “Drumu-i drum”, “Amurg”, “Culori ritmice” se difuzează intens la radio şi televiziune. Cromatic este prima trupă românească în concert în Australia (1980). Se alătură Tudy Zaharescu la baterie. Turneele parcurg ţările arabe (Cromaticul inaugurează lanţul de hoteluri Sheraton).Până în 1986 au cântat cu preponderenţă în ţările nordice. Marin Petrache Pechea devine cetăţean danez. În 1986, Pechea debutează componistic cu piesa “Pentru tine”, dedicată fiicei sale. Evoluează în reţele de night-cluburi, cântând jazz. La Festivalul Charlie Parker de la Viena, câştigă Marele Premiu. În 1991 se repatriază, prezentându-se la Festivalul Internaţional Bucureşti ’92 cu solista Greta Popp din Statele Unite, şi obţine Marele Premiu cu piesa “Dacă pleci”, cântată în limba română de Loredana Groza. Continuă seria turneelor peste hotare, dar colaborează în paralel şi cu Televiziunea Română. În 1997 înfiinţează Cromatic Big Band, formată din 26 de tineri muzicieni. Formează tineri muzicieni de jazz şi pop, cu care concertează în ţară si peste hotare, alături de fidelul său colaborator şi bun prieten, Tudy Zaharescu. În Bucureşti a deţinut mai multe restaurante care i-au poartat numele, la Piața Domeni, în Centrul Vechi, lângă Banca Naţională, apoi lângă Foișorul de Foc, locuri în care a putut fi văzut în mai multe concerte alături de trupa sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu