17 octombrie 2016

Gazeta Mondena,te face vedeta ! Exclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Florentina Barlea Abrudean


Florentina Barlea Abrudean s-a nascut in comuna Geoagiu ,Jud.Hunedoara ,cantareata de muzica populara are in spate anii buni in folclorul romanesc.


In EXCLUSIVITATE, pentru ziarul gazetamondena.ro , stam de vorba cu Florentina Barlea Abrudean care are ce povesti,in special cantareata vorbeste despre cariera ei artistica profesionala dar si cum a ajuns sa devina o cantareata de renume in zona ei .

INTERVIU intre reporterii ziarului Gazeta Mondena si cantareata de muzica populara Florentina Barlea Abrudean : 


REPORTER :  Cărui loc îi spuneţi acasă şi de unde începe povestea cântecului popular?
Florentina Barlea Abrudean  :  Povestea cantecului popular incepe de cand aveam 9 ani ,dar fiind posibilitatile financiare nu am practicat de foarte mult timp,si am inceput cand mi-am inregistrat 2 CD-uri ,insa dupa moartea baiatului meu vreau sa uit de ce mi s-a intamplat dar ma recreez scriind,compunand texte si altele 

REPORTER : Care ar fi principalele trăsături care definesc cântecul zonei pe care o reprezentaţi?

Florentina Barlea Abrudean : Eu cred ca sa fie totul autentic legat de tara de sat,costumele sa fie mai autentice,cantecele despre plug,despre carul cu boi,eu am melodii care se refera la subiectele astea.Am o doina care este frumoasa si va fi si pe CD-ul care o sa il scot ,ar fi ''Nu pot doamne multumi '' , care se refera la copil meu ,am o alta piesa care se refera la comuna Geoagiu '' Ce frumos e aici la noi '' ,si asa mai departe .

REPORTER : Cum a intrat muzica populară în sufletul dumneavoastră şi dacă a existat un model artistic după care v-aţi ghidat?

Florentina Barlea Abrudean : Muzica populara probabil o aveam in sange pentru ca mama mea si bunica mea cantau ,am inceput sa cant de la 9 ani,am o istorie foarte frumoasa cand eram de clasa II ,Necsa Ioan ma duce in cancelarie in ora de muzica ,ma punea pe genunchi si zicea la profesori sa asculte pe ea cum canta ,mentoru meu este Irina Loghin . 

REPORTER :  Cum vede interpretul de muzică populară satul românesc contemporan? Mai păstrează el tradiţiile care l-au definit?

Florentina Barlea Abrudean : Da intr-adevar se mai pastreaza traditie autenticitatea si radacinele cantecului popular incercam sa le pastram

REPORTER : Care ar fi lucrurile pe care ar trebui să le cunoască un interpret de muzică populară fie el la început de drum sau chiar consacrat ?

Florentina Barlea Abrudean : Mai intai sa aleaga portul popular,sa fie autentic,deci la sat cantecul popular sa nascut la sat.

REPORTER : Aveti un repertoriu foarte frumos. Cui ar trebui să îi mulţumeşti din acest punct de vedere ?

Florentina Barlea Abrudean : In primul rand bunului Dumnezeu care mi-a dat harul .

REPORTER : În ceea ce priveşte realizările profesionale mergi după principiul puţin şi bine sau te ghidezi după alte principii ?

Florentina Barlea Abrudean : Putin si bine,eu sunt la inceput de cariera artistica profesionala,incerc sa fac piese cat mai autentice .

REPORTER : De unde ai costumele şi cine te-a ajutat să le procuri ?

Florentina Barlea Abrudean :  Primul costum il am de la matusa care m-a crescut,costumul ei de cand era mireasa,poalele si mai am si alte costume de la femei din sat,si am doua costume din Alba si din Hunedoara.

REPORTER :  Ce obicei ţi-a rămas în suflet?

Florentina Barlea Abrudean : Obiceiurile sunt de cand eram fata ,cand era joc de craciun,ne invitau feciorii la joc ,intr-una la anul nou,erau jocuri frumoase de Craciun si anul nou.

REPORTER : Cum priviţi promovarea folclorului, a autenticului în general?

Florentina Barlea Abrudean : Nu stiu eu prea multe pentru ca nu am inceput de mult ,sunt multe posibilitati pentru a se promova.


Vezi aici un videoclip muzical cu Florentina Barlea Abrudean  :Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu