26 septembrie 2016

O cantareata de muzica populara de la noi, si-a implinit visul : '' Fara voia parintilor si cu bani luati imprumut am plecat pentru a-mi implini visul de a canta ! FOTO /VIDEO


E cantareata de muzica populara cunoscuta in Romania.... ea este Livia Harpa - cantareata de muzica populara din Toplita,Harghita .

In EXCLUSIVITATE pentru ziarul gazetamondena.ro , cantareata de muzica populara Livia Harpa a vorbit deschis cu reporterii ziarului  Gazeta Mondena si a vorbit despre cariera sa artistica profesionala dar si despre cum si-a inceput activitatea muzicala '' La varsta de 16 ani,fara voia parintilor si cu bani luati imprumut am plecat spre oras pentru a-mi implini visul de a canta . Sunt nascuta in satul Pietris, comuna Deda, jud. Mures,  locuiesc  la Toplita, jud. Harghita, si cand folclor autentic din zona natala si folcloric specific din zona Toplitei, zona de interferenta a Transilvaniei cu Moldova. Frumusetea si unicitatea cantecelor din Toplita si din imprejurimi m-a facut sa explorez folclorul din aceasta parte de nord a judetului Harghita si sa-mi imbogatesc repertoriul cu straierele si invartitele specifice zonei. Valea superioara a Muresului bogata in traditie si pastratoare a zestrei folclorice strabune este si locul care m-a format ca interpreta a cantecului popular '' a declarat cantareata de muzica populara Livia Harpa pentru Gazeta Mondena.


''Face parte din Ansamblu "Rapsodia Calimanilor" din Toplita '' 

Succesul cantaretei de muzica populara pare sa fie interesant pentru cititorii ziarului Gazeta Mondena,dar si pentru fanii solistei .Asadar Livia Harpa s-a inscris in anul 1990 si a devenit membru in Ansamblu Rapsodia Calimanilor din Toplita,mai precizam ca totodata cantareata a inregistrat cateva piese la inceput la Radio in anul 1992 '' Sunt solista a Ansamblului "Rapsodia Calimanilor" din Toplita din anul 1990. Primele inregistrari Radio le-am facut in anul 1992, la Targu- Mures '' a mai spus solista de muzica populara pentru Gazeta Mondena.


'' A participat la multe festivaluri din Romania si a obtinut premii frumoase ''


Livia Harpa ne povesteste despre festivalurile unde a participat dar si ce premii obtinute a luat unde a participat '' In anul 1993 am castigat premiul I la festivalul "Alina-te, dor, alina" de la Cicarlau, jud. Maramures. In anul 1994 am castigat Topul tinerilor interpreti, concurs organizat de Radio Difuziunea Bucuresti, in 1995 Topul Topurilor, organizat de aceeasi institutie. In 1996, inregistrari la Radio Bucuresti cu orchestra Radio, sub bagheta regretatului Paraschiv Oprea. Castigatoare a concursului Top Transilvania, organizat de TVR Cluj in anul 1997, in anul 1998, premiul special la festivalul "Maria Lataretu" Targu-Jiu '' a declarat Livia Harpa.Inregistrarile cantaretei de muzica populara ,Livia Harpa insumeaza la un numar de 115 cantece, din care 35 sunt de cantece religioase, denumite pricesne. Sunt cuprinse pe casete si CD-uri, dar si Mp3-uri alaturi de alti solisti. A participat la festivaluri internationale din Franta, Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Republica Moldova. In anul 2011 a organizat un spectacol aniversar, 30 de ani de activitate artistica. In anul 2012 a infiintat grupul "Flori Toplitene" pe care cantareata il coordoneza in cadrul Casei de Cultura a municipiului Toplita. Pe 9 septembrie 2016 a lansat primul DVD in cadriul unui spectacol intitulat "Povestea cantecului meu" unde a avut-o invitata ca prezentatoare pe Mihaela Tatu si alti interpreti valorosi ai cantecului popular romanesc. Cantareata de muzica populara colaboreaza cu multe televiziuni si radiouri cu specific folcloric.


                                         VIDEO : Livia Harpa - Struguras verde din vie ( M.B.)

Acest articol este proprietatea Gazeta Mondena Press Media si este protejat de legea drepturilor de autor.Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citirea sursei,astfel: pentru publicatiile tiparite - Ziarul Gazeta Mondena ,iar pentru publicatiile online : www.gazetamondena.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu