12 septembrie 2016

Gazeta Mondena te face vedeta ! O cantareata de muzica populara de la noi, are cu ce se poate lauda : '' Muncesc pentru iubitorii mei de folclor ''


Rubrica "Gazeta Mondena te face vedeta", in care promovam talente muzicale in popasurile folclorice,de aceasta data va aratam cariera artistica profesionala a unei cantarete din Prahova .S-a nascut  in satul Fulga jud. Prahova, intr-o familie de tarani; saraci dar oameni cu suflet mare si bun.


Ea este cantareata de muzica populara,Tecla Petre care a reusit prin eforturile sale sa devina o stea a muzicii populare si cand vine vorba de muzica aceasta ne-a povestit in EXCLUSIVITATE , cum s-a lansat in muzica dar si cum si-a inceput cariera artistica profesionala '' Imi aduc  aminte de parca ar fi fost ieri, cand impreuna cu cei trei frati si sora mea, ne strangeam in jurul tatal si al mamei, care ne cantau! Tata la instrumente de suflat: fluier, caval, muzicuta, nai, iar mai tarziu la armonie instrument pe care l-a achizitionat de la un lautar din Ploiesti. Mama ne canta din gura. Si tare se mai pricepea tata sa cante si din frunza sau solz de peste! Si-atunci cum sa nu-mi fi ramas intiparita in suflet dorinta de a canta si a ajunge interpret de muzica populara /  Pentru prima data am cantat la o serbare scolara in clasa a- 2-a, cand  “domnisoara invatatoare” m-a incurajat, spunandu-mi ca am voce frumoasa! Imi placea in mod deosebit repertoriul d-nei Irina Loghin, fapt pentru care am cantat piesele “ Azi e nor maine-i senin” si” Mai Ionele un-te duci?” cantece pe care le canta impreuna cu dl. Benone Sinulescu.'' a declarat cantareata de muzica populara,Tecla Petre pentru Gazeta Mondena.


'' S-a inscris la Scoala Populara de Arta dupa care a renuntat o perioada '' ! Afla motivul de ce ?

In  anul 1999 a reusit sa se inscrie la Scoala Populara de Arta Bucuresti, clasa Ana Piuaru si Puiu Pascu. Organizat a mers in spectacole la Sala Ciocarlia, Muzeul Satului si in multe alte locuri'' Cele trei fetite ale mele erau mici, si aveau nevoie de mama lor, asa ca am intrerupt scoala in speranta ca voi reveni dupa un an-doi. Nu s-a putut decat in anul 2014, insa am reusit sa ma lansez in iarna lui 2012 cu colindul “Din an in an”.


Inca din copilarie a indragit cantecele marilor rapsozi, astfel ca in 2013 impreuna cu Orchestra 
Radio a inregistrat cantecele: “Am ibovnic la Mizil” – Maria Tanase / “Baiat ca Gheorghe mai rar” – Maria Lataretu /  “Ma dusei in camp sa ar” -  Maria Lataretu / “Bulgaras de gheata rece” – Ioana Radu /  binecunoscuta romanta “Sa-mi canti cobzar batran”, si indragitul cantec “De la mine la Ploiesti”  / “Ia uite-o zau” – Maria Tanase  / “Zaraza” – Cristian Vasile .Piesele “Canta cucul in padure” si “Joaca-ti mandra horile” pe care cantareata de muzica populara le-a  fost compuse atat text cat si linie melodica de catre dna. Paulina Irimia Morarita. Acum am in lucru mai multe piese: doine, hore, sarbe, cantece de petrecere ' In ultimii ani a fost in spectacole, a  aparut la cateva posturi de televiziune: Etno TV, Favorit TV, Inedit TV, Agro TV, Columna TV Targoviste, TVH. Insa ca orice interpret de muzica populara, isi doreste  sa ajunga pe scena in spectacole alaturi de marii nostri interpreti.Nu a reusit sa merga pe acest drum, pentru ca necazurile si greutatile au inceput inca inainte de varsta de 18 ani! .


VIDEO : - Aici puteti asculta o piesa a cantaretei de muzica populara Tecla Petre : 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu