4 aprilie 2016

Viața lui Cheloo, cel mai controversat rapper român

viata lui cheloo

Cheloo, pe numele său real Cătălin Ștefan Ion, a fondat prima trupă de hip-hop din România în 1994, Paraziții. Poate părea că artistul este un rapper împătimit, însă, de fapt, nici măcar nu îi pasă ce gen de muzică cântă. Ceea ce este important pentru el este că face muzică și atât.

În ceea ce privește copilăria lui, nu a fost una ieșită din comun, ci o copilărie cu ajunsuri și neajunsuri, ca la toate familiile modeste. Când era puștan era „gras, dințos, ochelarist și cu freza într-o parte”. L-a pasionat de mic muzica, iar atunci când a început revoluția, Cheloo își trăgea muzică „cu magnetofonul, de la bulgari de pe tv”. Nu au fost multe lucruri din familie care l-au marcat, dar își aduce aminte că „cel mai dur lucru a fost că tatăl meu a rămas fără muncă și mama a ieșit la pensie”.Viața lui Cheloo, cel mai controversat rapper român – începuturile
După cum a declarat și artistul, a avut o adolescență destul de boemă, fără să îi pese de lucruri materiale și de băieții de cartier pasionați de mașini. „Între 1991 și 1993 eram total fascinat de faptul că puteam să-mi cumpăr muzică de la taraba din Piața Universității și Romană și CD-uri originale din Piața Victoriei”.

Prima piesă au înregistrat-o după ce toată trupa de atunci, Teni-e, Bip și Dj Yes, ulterior și-au luat numele de Cheloo și Ombladon, toți și-au vândut blugii ca să înceapă o carieră în muzică. „Ne-am vândut blugii și cu banii am făcut prima piesă pe 13 septembrie 1994,Înjur, trasă pe o casetă audio reînregistrată și cu o copertă făcută cu colaje din ziare. Reacția a fost pe măsura materialului: slăbuță”. Au avut foarte multe încercări și piedici la începutul carierei, dar dorința de a avea un cuvânt împotriva sistemului a fost mult mai mare și încet au reușit. „La început a fost mai greu. Din când în când ne mai ajutau au noștri cu bani. Au fost multe sacrificii. Doar că noi voiam cu orice preț să reușim”.

Primul concert l-au avut la Balul Bobocilor de la Spiru Haret, iar primii bani scoși de pe urma muncii lor a fost în aprilie 1995 la evenimentul Rap Attack, organizat de Adi Niculescu. Apoi, în timp, au reușit să cânte la deschiderea concertelor Wu Tang Killa Beez și 50 Cent, și chiar dacă au o carieră de succes în muzică, băieții știu că ai nevoie de noroc pentru a fi în top.

Viața lui Cheloo, cel mai controversat rapper român – păreri despre muzică și ce face

Pe lângă proiectele cu trupa Paraziții, Cheloo a scos mai multe albume solo, care reprezintă tot ceea ce gândește, la modul cel mai liber, fără a ține cont și de limitele și dorințele lui Ombladon. Deși este rapper prin muzica pe care o cântă, Cheloo nu se simte deloc ca un fan al mișcării hip-hop: „Mie nici nu-mi pasă de cultura hip-hop. Eu doar cânt. Eu nu sunt negru, nu suport să dansez, nu practic graffiti și am peste 30 de ani. Sincer, nu cred în cultura hip-hop. Paradoxul este că nici nu mai ascult rap de vreo 3 ani, de când am început să lucrez la Slalom printre cretini„.
Viața lui Cheloo, cel mai controversat rapper român
Deși mulți ar spune că el cântă și se inspiră din viața de cartier, de fapt Cheloo nu a făcut decât să analizeze limitele omului din perspectiva sa: „Eu nu mă inspir din viața de cartier, eu studiez natura umană în limita capacității mele, adică superficial și cu răutate, cum i-ar sta bine românului”. Cheloo recunoaște că piesele au venit dintr-o dorință de a fi anti-sistem, mai mult decât din dorința de a face parte din mișcarea hip-hop și a cânta rap: „Piesele noastre sunt inspirate din viața de zi cu zi, inițial din viața de cartier, apoi a venit campania anti-playback, anti-cenzură, mesajele politice, etc. Totodată, unele expresii din piesele noastre au intrat pentru totdeauna în limbajul străzii. Totuși, nu ne identificăm cu mișcare rap din exterior”.
Viața lui Cheloo, cel mai controversat rapper român


Cheloo, la bază este pictor, de fapt. Muzica o face, văzând cu mintea totul. Și iese atât de bine tocmai pentru că se plictisește repede și are nevoie de noutate ca să îl țină în priză. Crede că nu a devenit scriitor tocmai din cauza instabilității sale psihice și a lipsei de a urmări un fir până la capăt. În ceea ce privește familia, întotdeauna și-a ajutat părinții și a fost aproape de ei. Când vine vorba de străini, nu prea suportă oamenii și nu își consumă energia pentru a-i înțelege prea bine. Recunoaște toate prostiile pe care le-a făcut, nu regretă nimic și nu își dorește decât să trăiască, simplu. Nu suportă obrăznicia și nici minciunile gratuite și tot ceea ce îl supără pe lume, exprimă prin muzică.

În ceea ce privește viața personală, Cheloo a fost căsătorit timp de 6 ani cu Daniela Niculescu, cu care are un băiat, Ștefan, născut în 2008. Pe 30 martie, artistul a fost ridicat de mascați sub acuzația de trafic de droguri, motivul despărțirii de fosta soție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu