11 aprilie 2016

Mari actori care au murit în ultimii 5 ani

mari actori care au murit in ultimii 5 ani
Unul dintre cei mai mari maeștri ai scenei românești s-a stins din viață acum cateva zile. Mircea Albulescu avea 81 de ani, și-a dat ultima răsuflare la Spitalul Floreasca, în urma unor probleme cardiace.Mari actori care au murit în ultimii 5 ani – Mircea Albulescu s-a stins din viață la 81 de ani

Pe numele real, Iorgu Constantin V. Albulescu, născut la 4 octombrie 1934, a fost actor, profesor universitar, prozator, poet, publicist. Cunoscut ca Mircea Albulescu, deoarece așa i-a spus mama lui dintotdeauna, marele actor a jucat în sute de piese ale teatrului românesc, dar a jucat și peste 70 de roluri în filme.

Munca pe care actorul a iubit-o cel mai mult a fost teatrul radiofonic, în care a interpretat mai bine de 300 de roluri și despre care spunea: „Dacă 1000 de oameni ascultă, fiecare vede altă piesă. Este receptorul cel mai creator”. A jucat în multe filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu, iar cel mai iubit rol al său a fost din piesa „Danton”, de Camil Petrescu. Printre altele, Albulescu a fost secretar al Ministerului Culturii și a scris 7 volume de versuri. Pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, Albulescu are o stea din 2011, alături de alte nume valoroase ale teatrului românesc.

În ultimii 5 ani, România s-a mai despărțit de alți mari actori, care vor rămâne printre cele mai importante valori ale scenei românești.

Mari actori care au murit în ultimii 5 ani – Iurie Darie, printre marii actori ai scenei românești


Iubitul actor Iurie Darie, născut la 14 martie 1929, a încetat din viață pe 9 noiembrie 2012, la o vârstă înaintată, la 83 de ani. Actorul era un talent înnăscut, având înclinații atât pentru desen, cât și pentru arta teatrală. A avut o carieră plină, a apărut în mai bine de 40 de producții cinematografice, s-a remarcat cu emisiunile pentru copii și cu turneele prin țară, în care făcea spectacole cu copii, le spunea povești și desena în același timp. Despre cariera sa: „Am o naivitate permanentă în legătură cu trecerea timpului și viața mi-a demonstrat că am avut dreptate. Cea mai mare satisfacție profesionlă este atunci când nu simți cum trece timpul și ești mereu în atenția publicului”, a declarat marele actor despre satisfacția pe plan profesional.

După cum a declarat Mariana Mihuț, Liviu Ciulei a fost ultimul mare titan al scenei românești care s-a stins din viață la 25 octombrie 2011, la frumoasa vârstă de 88 de ani. Un mare regizor, scenograf și profesor, ce a avut o mulțime de rezultate, atât în țară, cât și în Australia, SUA și Canada. Un geniu în regie, Liviu Ciulei a fost director al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota, SUA, profesor de teatru la New York University și Columbia University.

mari actori care au murit in ultimii 5 ani

Mari actori care au murit în ultimii 5 ani – Emil Hossu a murit făcând ceea ce îi place, jucând pe scenă

La 25 ianuarie 2012, un alt mare actor român, Emil Hossu, se stingea din viață, pe scena teatrului Nottara, în timpul repetițiilor dinainte de piesa de teatru „Aniversarea”. Actorul a făcut infarct miocardic la vârsta de 70 de ani, înainte cu câteva minute de începerea spectacolului de teatru.

Tot în 2012, a părăsit scena românească actorul Ion Lucian, la vârsta de 88 de ani, în data de 31 martie. Fondatorul teatrelor Ion Creangă și Excelsior, marele actor a jucat în zeci de piese de teatru și filme românești și a decedat la Spitalul Floreasca, în urma unor complicații respiratorii. Pe data de 18 martie 2016, Paula Sorescu-Lucian, soția regretatului actor, s-a stins și ea din viață, la vârsta de 69 de ani. Actrița, membru fondator al teatrului Excelsior, alături de soțul ei, este recunoscută pentru rolurile din tratrul și filmul românesc, mai cu seamă în rolurile din teatrul pentru copii..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu