5 aprilie 2016

EXCLUSIV ! E profesoara de muzica, e apreciata si iubita de public ! Vezi ce cantareata indragita de la noi a dat un INTERVIU pentru cititorii Gazeta Mondena ! in ARTICOL

Gazeta Mondena, îşi propune să sondeze fenomenul spiritualităţii populare româneşti în prezent din perspectiva unor oameni avizaţi, personalităţi şi mesageri remarcabili ai cântecului popular, făcându-se referire şi la manifestări care valorifică obiceiuri şi datini străvechi, chiar dacă acestea şi-au pierdut funcţia ritual-magică, evocată însă de spectacolul purtător al unui mesaj mai degrabă cu funcţie   estetica                                                         

Ne întrebăm desigur care va mai fi fiind astăzi locul acestor manifestări în viaţa societăţii, ce ar trebui făcut la modul ideal, necesar şi practic, să fie puse mai bine în valoare această dimensiune naţională a unei matrici spirituale care ne-a definit peste veacuri şi la care ne-am raportat mereu, de care în ultima jumătate de veac ne-am îndepărtat cel mai adesea fără voia noastră. Într-un cuvânt, ne întrebăm abrupt şi retoric: este folclorul românesc, în momentul integrării noastre în Uniunea Europeană, una dintre acele peceţi care ne pot individualiza într-o mare diversitate de valori culturale între naţiunile Europei? Dacă da, ce ar trebui făcut ca el, folclorul românesc, să-şi ocupe locul cuvenit în nuanţarea mai pronunţată a exprimării, distincte şi poate unice, acasă şi mai departe?


Azi răspunde la ancheta noastră,Romina Nemes- Silaghi ,cantareata de muzica populara dar in aceelasi timp si profesor-coordonator de muzica din Bihor, în cadrul unui interviu realizat de site-ul Gazeta Mondena.

Folclorul, spiritualitatea populară în întregul ei alături de elementul creştin-ortodox i-a conferit românului un anumit fel de a fi, de a se manifesta. Între altele, românul a avut o mare vocaţie pentru cântec.”

INTERVIU cu Romina Nemes- Silaghi 


1.Reporter De cîţi ani “slujiţi” cîntecul popular?
   Romina Nemes Silaghi : Inca de la liceu am inceput sa indragesc acest gen muzical pe care il si slujesc cu mare drag (10 ani ).
2.Reporter: Care este cîntecul care v-a consacrat?
   Romina Nemes Silaghi : In festivaluri ,doina  care mi-a adus  cele mai multe premii si in special doina :  ‘’ Mars-am maica da la voi ‘’ din repertoriu interpretei  de muzica populara Maria – Haiduc si cantecul popular ‘’Mai badita tu erai ‘’ a interpretei de muzica populara Florica Duma.
3Reporter : Aţi făcut vreun compromis pentru a ajunge ceea ce sînteţi acum ? 
  Romina Nemes Silaghi :Nu….Fac cu drag ,imi place ceea ce fac si imi impart timpul intre scoala si ceea ce fac ,si imi doresc sa pot realiza mai multe proiecte muzicale cu copii mei pe care ii coordonez.
   Reporter :Se mai simt copiii atraşi de muzica populară? Mai sînt interesaţi tinerii să înveţe interpretarea acestui gen de muzică, mai ales ca dumneavoastra aveti rolul de profesor de muzica
   Romina Nemes Silaghi : Da.Fiind profesor coordonator a multor talente muzicale din Bihor vad cu cat drag acestia vor sa invete si mai ales ca ei imbratiseaza acest gen muzical adica catecul popular.De fapt ei isi urmeaza visul pe care si l-au dorit ,dorinta,placerea,dragostea pentru ceea ce cred ei ca sunt facuti pentru muzica   .Multi dintre ei imi spun ca si-au dat seama ca muzica populara ,e genul prin care isi pot exprima trairile de zi cu zi .
    Reporter :       Duce România lipsă de interpreţi de muzică populară?
 Romina Nemes Silaghi :Nu.Avem talente doar trebuie sa fie cineva sa-i promoveze 


Reporter :Ce alte preocupări aveţi, în afara muzicii?
Romina Nemes Silaghi :Gatit,sport,calatorii.
      Reporter :Ce proiecte aveţi pentru acest an?
Romina Nemes Silaghi :Sa imi aduc la bun sfarsit un nou compact-disc  cu muzica popular,si sa reusesc sa promovez tinere talente pe care eu ii coordonez.
    
 Reporter :In anul 2008 stiu ca a-ti fost castigatoarea marele lui  premiul la Festivalul ‘’ Pana de Paun ‘’ ce moment si ce trairi a-ti avut cand ati auzit numele dumneavoastra  castigator la acest festival ?

Romina Nemes Silaghi :In Anul 2008 da imi aduc aminte….preselectia s-a desfasurat in aceeasi zi cu concursul. Nu am realizat pe moment faptul ca am fost laureata in cadrul acestui festival , decat a doua zi.Emotiile si trairea din acel moment au fost atat de intense datorita si publicului care ma aplaudau minute in sir.

 Reporter :Locurile copilariei v-au influentat in alegerea drumului pe care ati mers in viata?
Romina Nemes Silaghi :Da ,m-am inspirat  foarte mult deoarece am crescut la sat si imi aduce foarte mult aminte din copilaria  cand eram pe camp si   cantam foarte mult bunicilor  .

Reporter :Cand ati castigat primii bani din muzica si pe ce i-ati cheltuit?
Romina Nemes Silaghi :Sunt o persoana care apreciaza munca cinstita si atunci am considerat ca trebuie in viata sa fi om …a fi om e lucru mare in ziua de astazi,cand eram copil  doream sa imi achizitionez cat mai multe costume populare autentice  .

Reporter : Cum ai descrie în câteva cuvinte ceea ce faci?
Romina Nemes Silaghi :Pasiune,daruire,dragostea de folclor ,ambitie,profesionalism,bun coordonator-profesor.
 Reporter :Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?
Romina Nemes Silaghi :O persoana sociabila ,indragita publicului,autoritara,punctuala,hotarata de astfel.
Reporter :Câte albume de muzică populară ai scos până în prezent?
Romina Nemes Silaghi :- 1 album ‘’Mars-am maica de la voi''
- 1 album colinde
- 2 albume pricesne ( cantari bisericesti )
 Reporter :Ce premii ai obținut la concursurile la care ai participat? Te-au ajutat aceste concursuri să devii mai cunoscută ,in afara de cel de la Festivalul ‘’Pana de Paun ‘’ .
Romina Nemes Silaghi :Aceste premii au fost cele mai importante din cariera mea artistic profesionala. Am peste 50 de premii la Festivaluri Nationale ,judetene,internationale la muzica popular si 20 de premii la muzica usoara din cariera artistica profesionala.Aceste premii au fost cele mai importante din cariera mea artistic profesionala ,astfel in timp am reusit sa cunosc multi solisti consacrati ai tarii si s-a fiu chemata in emisiuni si spectacole.
Reporter :Profesezi ca si coordonator-profesor cum este aceasta meserie pentru tine ?

Romina Nemes Silaghi :Da.Sunt sigura ca aceasta meserie mi se potriveste ca pe o manusa, sunt ceea ce sunt ,atat ma caracteriez  si avand o vocatie in acest  gen muzical, consider ca o fac cu profesionalism.
 Reporter :Ai renunța la muzica populară pentru o altă carieră, într-un alt domeniu?
Romina Nemes Silaghi :Nu.Dar nu stim niciodata ce ne rezerva viitorul.
Reporter : A fost vreun moment în cariera ta când ai fost gata să renunți?
Romina Nemes Silaghi :Nu niciodata !
Reporter : Care este piesa ta preferată, în care te regăsești?
Romina Nemes Silaghi :Piesa dedicata, sotului meu( ''Cu dragostea langa tine '') J
Reporter : Ce înseamnă pentru tine cântecul popular?
Romina Nemes Silaghi :Trairea de zi cu zi,exprimarea sentimentelor de dragoste,bucurii,dor.
 Reporter : Care este cel mai inedit moment pe care l-ai trăit în cariera ta de interpretă?
Romina Nemes Silaghi :Festivalurile dar si concursurile pe unde eu am evoluat ca si solist vocal..
Reporter :  Care crezi că este rețeta unei cariere de succes?
Romina Nemes Silaghi :Investitie financiara,perseverenta,profesionalism,
 Reporter :Prezența unui interpret, pe scenă, depinde și de costumul popular?
Romina Nemes Silaghi :Da ! Costumul popular este actul de identitate a unui solist.
Reporter : Ce mesaj ai pentru oamenii care te ascultă și îți iubesc muzica?
Romina Nemes Silaghi :Sa aiba incredere in mine la fel cum au facut-o  pana acum.


VIDEO :Peste 50 de premii in festivaluri nationale si internationale: 2008 - Trofeul ''Pana de Paun''(Bistrita) Premiul I: 2008 -''Sarbatorile recoltei'' (Fetesti); 2008 -''Cununita de aur''(Santana); 2008- Festivalul Cantecului, Dansului si Portului Popular din tara Zarandului - Moneasa 2009 -''George Motoia Craiu''-(Oravita); 2009 -''Varietati Bihorene''(Vadu Crisului); Premiul II:2009 -''Felician Farcasu''-Sebes; 2007 -''Flori in Tara Barsei''(Brasov); 2007 -''Sus,sus,sus la moti in munte''(Campeni); 2007 -''Pe deal la teleormaneni''(Alexandria);editia 39 2009 -''Irina Loghin''(Valenii de munte); 2009 -''Elena Roizen''(Ovidiu); 2006 -''Cant si joc pe Hartibaci''; 2007 – La izvor de cant si dor - Lipova; Premiul III: 2009 -''Mariana Draghicescu Timisoara; 2007- Festivalul Cantecului, Dansului si Portului Popular din tara Zarandului -Moneasa; Mentiune: 2009 -''Sivu si Cosmin Golban''; 2008 -''Maria Lataretu''; 2007 - Premiul pentru promovarea culturii traditionale ''Vara,vara primavara,''Maria Tanase'', 2009 - ''Elena Roizen'', Mamaia.2010 -Premiata la implinirea a 80 de ani de activitate Radio Romania Bucuresti; 2008-2013 -prim solist la Ansamblul Ausana; In prezent-colaborari cu Ansamblurile:Nuntasii Bihorului,’’FlorileBihorului’’, ’’Vergelul’’, ''Vocile Bihorului'', ''Ausana'' si alte ansambluri din tara -sute de spectacole si participari in recitalurile din cadrul concursurilor nationale si internationale; 2010-prezent-coordonator Ansamblu ’’Poienarii’’ (cu participari la zilele comunelor si oraselor din tara); -participari la emisiuni de folclor din tara:Etno Tv,Favorit,Tvr Timisoara,Tvr Craiova,TVRM,Europa Nova,Antena 1,Romantica,Radio Favorit,Radio Romania,Radio Antena Satelor,Emisiuni de folclor online din strainatate Sattv.ro,Banattv Resita,etc; -turnee in strainatate:Grecia,Cehia,Germania,Olanda, Ungaria,Croatia; -pregatirea,formarea si promovarea tinerilor solisti din diferite comune -colaborari cu diferite primarii in promovarea tinerelor talente ale Bihorului -infiintarea grupului vocal ‘’Poienitele’’ Oradea -coordonarea grupului vocal ‘’Crisul Negru’’ din comuna Batar si din alte comune -aparitii in mass-media cu organizarea si aparitia de spectacole folclorice; -spectacole Sala Radio, Bucuresti;
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu