24 martie 2016

Durerea unui artist celebru știut de întreaga Românie! Eniko Szilagyi și-ar dori să revină pe scenele româneștiSocotită drept mai frumoasă actriță și solistă a cinematografiei românești din anii ’80, Eniko Szilagyi este cu adevărat o artistă europeană.

S-au împlinit 27 de ani de când a evadat din griul comunist, lăsând faima și cariera pentru o viață cu adevărat liberă, de când a luat-o de la 0 și a reușit într-o nouă lume. Actrița preferată a lui Sergiu Nicolaescu, Eniko (63 ani) duce o viață boemă în centrul Parisului, s-a integrat zona culturală franceză și cântă sansonete, multe reînviate din creația celei ce a fost Maria Tănase. Un artist complet, a cărui muncă este apreciată peste tot, mai puțin în țara sa de origine, unde nu a fost niciodată invitată. Asta deși este deschisă pentru orice colaborare profesională și primește sute de aprecieri ale românilor ce evocă filmele în care a jucat.Cea care ne-a rămas in minte prin memorabile pelicule cinemtografice prin zeci de roluri de teatru și film, amintim memorabilul rol al Monei din ”Steaua fără nume”, ”Capcana mercenarilor”, ”Domnișoara Aurica”,”Secretul lui Bachus”, ”Misterele Bucureștilor” ori ”Iancu Jianu, haiducul” (alături de Adrian Pintea), ne-a făcut o declarație emoționantă:

”România este țara și sufletul meu, tot ce am realizat și realizez este datorită țării mele dragi și oamenilor minunați care m-au educat și m-au iubit. Sper să mă mai întorc dacă mă vor chema”.

Maghiară de origine, născută la Cluj-Napoca, fostă actriță a Teatrului din Târgu Mureș, apoi al celui din Budapesta, Eniko Szilagyi locuiește de 20 de ani împreună cu soțul său, român la origine, în centrul Parisului, zona Saint Germain, având vecini de stradă respectabilele personalități ale cinematografiei franceze precum Chaterine Deneuve ori Isabelle Huppert.Spectacolele sale se bucură de succes peste tot prin Franța datorită modului în care interpretează, într-o manieră proprie, melodiile faimoasei Edith Piaff, compozițiile lui Kurt Weill, dar și piesele special compuse pentru ea de celebrul compozitor de muzica de film Jean Mussy, care a ilustrat peste 200 de pelicule cinematografice.

După plecarea din România, înainte să se dedice carierei de solistă, ani buni a jucat teatru la Debrecen, aproape de granița cu România, Kecskemet, apoi la Budapesta și a filmat și câteva pelicule cinematografice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu