30 noiembrie 2015

Ornella Muti, devoratoarea fără vârstă

DUESSELDORF, GERMANY - OCTOBER 30:  Actress Ornella Muti and Fabrice Kerherve arrive for the UNESCO Charity-Gala 2010 at Maritim Hotel on October 30, 2010 in Duesseldorf, Germany.  (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)
Rezistibilă, intangibilă şi greu de păstrat. Aşa i s-a dus vestea acestei Ursula Andress a Italiei, care are în palmares de la filme erotice italiene cu buget redus, la strălucitoare filme TV americane şi până la producţii europene de prestigiu.
arrives at amfAR's 22nd Cinema Against AIDS Gala, Presented By Bold Films And Harry Winston at Hotel du Cap-Eden-Roc on May 21, 2015 in Cap d'Antibes, France.
Are 1,68 m, acelaşi păr blond şi aceiaşi ochi de-un verde-al­bastru sfredelitor cu care i-a supus pe mulţi dintre bărbaţii vechiului cinema. În ciuda celor 60 de ani îm­pliniţi în primăvară, actriţa italiană se bucură şi acum de o mare simpatie în rândul conaţio­nalilor ei, iar aparatele de fotografiat o iubesc la fel de mult, atunci când îşi face apariţia pe covorul roşu. Semn că nu degeaba a fost votată, în 1994, cea mai frumoasă femeie din lume de către cititorii revistei Class. De altfel, frumuseţea aproape hipnotizantă a Ornellei Muti (pe numele ei real Francesca Romana Rivelli) şi cumva atipică pentru Italia vine din amalgamul de trăsături dobândite de la tatăl napolitan cu cele moştenite de la o mamă nemţoaică de origine estoniană, ai cărei pă­rinţi erau, la rândul lor, emigranţi din fostul Leningrad. De aici s-a născut un poem de tră­iri latine, dublat de trăsături slave greu de re­plicat. Nici chiar sora sa, Claudia, născută cu cinci ani înaintea ei, nu putea concura cu ea.

Evident că o asemenea floare rară nu pu­tea fi lăsată să se usuce singură la soare,aşa că a fost de timpuriu pusă în lumina marilor reflectoare, mai întâi pe podium şi în studi­ourile de fashion, iar mai apoi pe platourile de filmare. Aşa se face că Ornella ajungea, la doar 15 ani, în atenţia cineaştilor, odată cu distribuirea sa în filmul La moglie più bella, dar şi în braţele primului său iubit, actorul Ales­sio Orano. El era cu 10 ani mai mare decât ea, dar tot debutant pe marile ecrane, graţie regizorului Damiano Damiani, care-l consi­derase perfect pentru rolul mafiotului Vito Juvar. Cert e că din această ecuaţie Ornella a ieşit triumfătoare, primind premiul pentru debut la Globurile de Aur italiene. Şi, pentru că între ea şi Alessio chimia trecea şi dincolo de camerele de filmat, şi alţi regizori italieni şi i-au dorit ca protagonişti, aducân­du-i împreună în filmele Il sole nella pelle (1971), Experien­cia prematrimonial (1972) şi Le monache di Sant’Arcangelo(1973). Cu toate acestea, Ornella s-a lăsat cucerită de pro­ducătorul spaniol José Luis Bermúdez de Castro Acaso, cu care a şi rămas însărcinată. Din păcate, însă, relaţia lor s-a stins repede, iar italianca a fost nevoită să plece să nască în secret, la München. Fetiţa venită pe lume în octombrie 1974 a primit numele Naike (floare de toamnă, în traducere din spaniolă). Şi n-a fost nicio clipă o piedică pentru Alessio Orano, care a reuşit să revină în viaţa Or­nellei şi să-i pună verigheta pe deget, în 1975.

Copiii. Andrea, Naike şi Carolina sunt singurele constante din viaţa ei, primii doi urmând-o în carieră.

Viaţa de femeie căsătorită şi contractele cu casele de producţie italiene i-au oferit, o vreme, un mediu călduţ şi sigur. Până în 1980, când a fost ofertată să joace într-un film britanic, Flash Gordon, alături de Timothy Dalton, şi fiind curtată şi de alţi producători europeni. Alessio Ora­no n-a ţinut pasul cu succesul ei şi nici cu ritmul inimii ei zburdalnice, astfel că a acceptat să divorţeze în 1981.

Era perioada în care toate tabloidele din Italia titrau că Ornella se îndrăgostise nebuneşte de Adriano Celenta­no, cântăreţul aflat în topuri la acea vreme, pentru care filmase un videoclip şi care purta, la rândul lui, verighe­tă. Şi, deşi toată lumea aflase că, de dragul lui, italianca îl abandonase pe Orano, Claudia Mori nu s-a grăbit să i-l cedeze pe Celentano: „O aventură întâmplatoare nu este motiv de despărţire. Ea poate fi iertată. Iar pentru un băr­bat, relaţiile ocazionale sunt ca o revizie tehnică de care are nevoie orice maşină, pentru a funcţiona iar ca nouă“, le spunea ea paparazzilor insistenţi, care-i şi vedea divor­ţaţi. Iar o astfel de atitudine l-a făcut pe cântăreţ să se întoarcă în braţele soţiei, spunând că „revizia tehnică s-a terminat, iar motorul e din nou în garanţie“ – iar garanţia e valabilă şi astăzi, după 51 de ani de căsnicie!

Ornella a rămas să-şi lingă rănile şi s-a întors în ci­nematografie cu mult apreciatele prestaţii din Swann in Love (1982) al lui Volker Schlondorff şi Cronica unei morţi anunţate (1987) al lui Francesco Rosi. Un moment prielnic pentru a-şi cultiva forţa actoricească şi pentru a-şi regăsi echilibrul personal, căsătorindu-se cu Federico Fachi­netti şi devenind de alte două ori mamă. Şi, tot în această perioadă, după alte câteva cronici bune pentru Casanova şi Io e mia sorella, poarta spre Hollywood i s-a deschis larg, culminând cu rolul din Oscar (1991), în care a jucat ro­lul mamei Marisei Tomei – deşi, ca vârstă, le despărţeau doar zece ani! Au urmat colaborările cu James Belushi şi Cybill Shepherd pentru Once Upon A Crime (1992), cu Gérard Depardieu în seriaContele de Monte Cristo (1998), cu Armand Assante în Last Run (2001), cu Alain Delon şi fiica acestuia, Anouchka, în filmul de televiziune Le Lion, cu Paz Vega în Di que sí, cu Dolph Lundgren în The Fi­nal Inquiry (2006) şi cu Alec Baldwin şi Judy Davis în To Rome With Love (2012).
DUESSELDORF, GERMANY – OCTOBER 30: Actress Ornella Muti and Fabrice Kerherve arrive for the UNESCO Fabrice Kerhervé. Partenerul ei actual a reuşit să-i pună pe deget inelul de logodnă în 2008.

Dar, pe măsură ce cariera ei devenea tot mai înfloritoare, Ornella simţea că se distanţează şi de cel de-al doilea soţ, de care a divorţat în 1996. Doi ani mai târziu, un alt bărbat o făcea să se simtă frumoasă şi iubită – Stefano Piccolo, un chirurg plastician italian, cu opt ani mai tânăr decât ea. Cu alte cuvinte, un amant în formă, care-i putea oferi o relaţie cu multiple beneficii şi lângă care a reuşit să-şi conserve şi tinereţea, şi zâmbetul celebru. Ce-a dus la despărţirea lor? Ei bine, o nouă iubire. Căci Ornella se îndrăgos­teşte la fel de uşor ca un fluture de-o floare şi, când Stefano nu i-a mai fost util, a căutat fericirea în altă parte. Ce dacă e bunică? „Câtă vreme inima are nevoie de dragoste, am dreptul să iubesc pe cine vreau“, a declarat ea pentru revista italiană Oggi, când a fost întrebată cum merge relaţia cu Fabrice Kerhervé, cu care s-a logodit în 2008. O dragoste care de derulează în discreţie în vila ei din Monaco, unde Muti s-a retras încă din 1994, pentru a ocoli autorităţile fiscale din Italia, care-i cer să plătească 2 milioane de euro amendă pentru neplata unor impozite pe avere. O fi învăţat de la Depardieu cum să-şi ascundă averea de 215 milioane $?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu