27 noiembrie 2015

Bate 10.000 de kilometri pe an pentru muzică

q
De loc dintr-un sat moldovenesc, Emi Băiceanu, un puşti de 14 ani modest şi bonom, are aspiraţii mari. Pasionat de folclor şi de tradiţiile româneşti, băiatul vrea să devină una dintre vocile recunoscute ale muzicii populare de la noi, dar şi să conducă un cor bisericesc. Al bisericii lui, pentru că menirea lui Emi este, poate paradoxal, să devină preot.“Povestea fratelui meu începe în 2009, la sfârşitul clasei I, când, sub îndrumarea învăţătoarei, a participat la un concurs de muzică găzduit de Palatul Copiilor din Paşcani. Surprinzător, a obţinut premiul I”, povesteşte Adelina, sora lui Emanuel.Din câte îşi aminteşte, până atunci, experienţa sa în canto se rezumase la fredonarea câtorva melodii folclorice prin casă.“Auzisem la televizor celebra «Pușca şi cureaua lată» şi am început să o cânt, în joacă, în faţa familiei. Doar că, în joacă sau nu, mi-a plăcut tare mult genul acesta de muzică şi, când mi s-a dat ocazia, am încercat să mă perfecţionez”, povestește Emi cu zâmbetul pe buze.


Îşi aminteşte foarte clar cum, la finalul acelui prim concurs, membrii juriului i-au recomandat mamei să contacteze un profesor şi să înceapă să se pregătească serios pentru o carieră artistică, “pentru că aveam calități vocale foarte bune şi ureche muzicală”.


Din acel punct, cu paşi mici, Emi a început să descopere tainele cântecului popular. Cu fiecare zi care trecea a devenit tot mai talentat, a participat la tot mai multe concursuri şi a început vină acasă cu rezultate tot mai bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu