3 septembrie 2015

Lista neagră a ghinioanelor din rock-ul românesCDacă rock-ul mondial a fost îndoliat mereu din cauza abuzului de droguri, alcool ori droguri, istoria genului omomim românesc a este încărcată de accidente şi decese survenite din multe motive. În anii libertăţii de după ’89 rock-ul parcă a urmărit de ghinioane, căci au fost afectaţi ori au pierit oameni valoroşi, simboluri a întregi generaţii.Încă activă pe scena muzicală, Compact este formaţia cea mai afectată din branşa muzicală autohtonă. Cel mai carismatic om din rock-ul românesc, Teo Peter s-a stins într-un controversat şi cumplit accident rutier, pe 4 decembrie 2004. Aflat într-un taxi, maşina în care se afla Teo a fost lovită într-o intersecţie (Blvd. Dacia cu Str Polonă) de un ”jeep” condus de un puşcaş marin cu statut diplomatic care a intrat pe culoarea roşie a semaforului. Militarul, care a ieşit pozitiv la testul de stabilire a alcoolemiei, a scăpat de acuzaţia de omor, în urma unui proces derulat în Statele Unite.La nici şase luni de zile, chitarisul trupei, Emil Laghia a fost omorât cu sânge rece de femeia cu care trăia într-un apartament din Tulcea. Trupul său a fost găsit câteva zile mai târziu de fiul agresoarei, acesta, pe numele său Elena Ignat fiind arestată pentru omor. Cei doi locuiau împreună de aproximativ 16 ani şi, conform declaraţiilor vecinilor, se certau frecvent. În familia Compact a mai murit şi primul impresar al trupei, George Popa iar simpaticul baterist Aurel ”Leluț”Vasilescu a speriat toată suflarea rock-ului în 2008, fiind internat după preinfarctul survenit pe scenă, la un concert la Făgăraş. El a survenit şi o intervenţie chirurgicală după şocul miocardic.


Gyuri Pascu a făcut infarct în timp ce cânta în clubul său

Ioan ”Gyuri” Pascu a făcut infarct pe scenă, în timpul concertulului pe care îl susţinea (decembrie, anul trecut) în clubul ce-i poartă numele.Atacul celebral s-a produs în timp ce cânta, martorii spun că iniţial i s-a încleştat maxilarul, ca apoi să i se blocheze unul din braţele cu care cânta la chitară. Fiind conştient că întâmpină o problemă gravă, Gyuri a coborât pe picioare după scenă şi a aşteptat liniştit ambulanţa înconjurat de angajaţi şi asociatul său.Poate cel mai afectat personaj este Vali Ionescu de la Voltaj ce trăieşte cu apăsarea faptului că, acum aproape zece ani, negrijena sa a dus la pieire fiica sa Vanesa (din prima căsătorie) şi iubita sa, Ioana Borz. Şofer neexperimentat, Valeriu, aflat la volanul unei Dacia, a încercat să evite coliziunea frontală cu autovehiculul din faţă, care frînase brusc. Din cauza carosabilului umed, maşina în care se aflau cei trei, a derapat, ciocnindu-se pe contrasens cu un camion care circula regulamentar. Aflate în comă, cele două pasagere au fost transportate de urgenţă la spitalul din Lehliu, unde li s-a acordat primul ajutor, însă accidentul s-a dovedit fatal.Trupa din care face parte, Voltaj, a scăpat ca prin mi ninune cu o luna înaintea tragediei dintr-un accident şocant. În faţa a circa 60.000 persoane, în centrul oraşului Satu-Mare, scena s-a prabuşit în timpul concertului formaţiei. Din cauza unei ploi abundente, grinzile şi acoperişul au cedat din cauza greutăţii apei şi s-au prăbuşit. Călin Goia a sărit de pe scenă, iar Oliver Sterian a fost singurul accidentat, fiind o lungă perioadă spoitalizat. Restul trupeţilor au fost feriţi ca prin minune de reflectoare, grinzi şi alte echipamente.


În 2006,vedeta rock, Laura Stoica, si logodnicul ei, Cristian Margescu, au murit intr-un accident rutier. Cei doi au fost loviți de o mașină care venea pe contrasens. Lovitura dintre cele doua masini le-a transformat intr-un ghem de fiare, automobilul în care se afla solista fiind proiectat mai mult de 20 de metri pe un câmp.

O altă formaţie ghinionistă a fost Cargo. Cel mai cunoscut solist al trupei, Ovidiu Ioncu Kempes a ajuns în comă la spital (1995) după un dubios accident de motocicletă între Timişoara şi Arad (a stat internat la Spitalul Colentina aproape şase luni de zile), actualul solist, Adrian Igrişan a căzut de pe motocicletă, la un miting de profil din Sibiu (2001, la impactul cu solul, el si-a pierdut cunoştinţa, şi s-a ales cu fractură de tibie, osul fiind rupt în opt bucăţi), fostul clăpar , Dinel Tolea s-a înecat la Costineşti încercând să-şi salveze fiul (1997). Primul basist al formaţiei, Nae Tarnoczi s-a sinucis în 2009 din cauza durerilor pricinuite de boala de care suferea (cancer).

În vara lui 2008, în Republica Moldova (Valul lui Vodă) microbuzul trupei Zdob şi Zdub s-a răsturnat de două ori ca urmare a impactului cu un alt vehicol.După investigaţii medicale, singurul ce a fost rămas într-o rezervă a spitalului a fost Ion Moraru, inginerul de sunet al trupei, care a suferit multiple rupturi ale claviculei și o comoție cerebrală cauzată de un traumatism cranian.Toboșarul Anatol Pugaci s-a ales cu piciorul rupt, Roman Iagupovgπtul imobilizat și răni pe față, iar restul trupeților tăieturi adânci cauzate de cioburi.În 2005, pe drumul ce leagă Deva de Timişoara, microbuzul formaţiei Holograf a iesit de pe carosabil pentru a evita impactul cu un Mercedes.Îin urma şocului, Dan Bittman şi-a fracturat un picior, la fel Edi Petrosel (tobe). Clăparul trupei, Tino Furtună, Mihai Coman (backing vocal) au suferit leziuni la câte o mână. Maşina lor a fost distrusă.

În 2013, fostul baterist al grupului Timpuri Noi, Cătălin ”Tobi” Neagu s-a stins din viaţa la numai 45 de ani ca urmare unui infarct. Alături de colegii săi, Tobi a făcut parte din formaţie pe când acesta era cea mai populară titulatură rock românească (2003-2009).
Iuliu Merca, legenda rock-ului nostru (solistul trupei clujene Semnal M) s-a stins în 1999, în locul unde i-a plăcut întodeauna să cânte, la Costinesti. El a trecut în nefiinţă din cauza unei insuficieţe respiratorii şi cardiace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu