13 ianuarie 2015

Necunoscutul Elvis Presley


Despre Elvis Presley, flamboaiantul artist care, daca ar fi trait, ar fi împlinit astazi vârsta de 80 de ani, lumea are impresia ca stie absolut totul. Viata lui a fost extrem de mediatizata, aventurile lui galante si extravagantele lui au umplut, ani de zile, paginile ziarelor. Dar exista înca numeroase lucruri despre viata neuitatului „rege” pecare nici macar fanii înraiti ai acestuia nu le stiu. Daca vreti sa le aflati, sunteti invitatii nostri...

Spre deosebire de Elvis, înmormântat într-un somptuos cavou în Graceland, fratele lui geaman, mort la nastere, se odihneste într-un mormânt nemarcat, în cimitirul din Priceville, Mississippi.

In 2006, George W. Bush a devenit primul presedinte american în functie care a vizitat Graceland, dornic sa-i faca o surpriza premierului nipon Junichiro Koizumi, un fan declarat al lui Elvis.

Cu exceptia câtorva concerte în Canada, Elvis a cântat doar în Statele Unite, în ciuda zecilor de invitatii la turnee, venite din Europa, Australia sau Japonia. Motivul acestui „izolationism” e unul incredibil: managerul lui, controversatul „colonel Parker”, imigrase ilegal în America, în tinerete, desi pretindea ca este originar din Virginia (originea sa si faptul ca se nascuse în Olanda, în 1909, ca Andreas Cornelis van Kuijk, aveau sa fie cunoscute abia în 1984), si ca atare se temea ca nu cumva, în cazul unei iesiri din tara, serviciile vamale sa nu-i mai permita intrarea în America!

In 1958, în timpul efectuarii serviciului militar, la Friedberg, în Germania, tânarul Elvis, care era deja un superstar, a fost sofer pe jeep-ul comandantului unitatii si a primit zeci de saci cu scrisori din partea fanilor.

Disparitia lui prematura a fost pusa pe seama unui blestem: puritanii din statele sudiste, indignati de aparitia sexy a lui Elvis si temându-se ca el va corupe tineretul american, au spânzurat si ars, în cadrul unui ritual bizar, un manechin purtând chipul lui Presley, iar magia ar fi dat roade, în cele din urma.

In 1964, Elvis a cumparat iahtul Potomac, care-i servise drept birou fostului presedinte Franklin Delano Roosevelt; cântaretul a donat însa nava unui spital de copii din St. Jude – aceasta fiind doar una dintre numeroasele lui acte caritabile.

Elvis a fost nu doar unul dintre cei mai mari muzicieni contemporani, ci si un talentat luptator de arte martiale, el detinând centura neagra la karate (kenpo).

Desi considerat un sex-simbol, Presley era foarte conservator; în timpul unei întâlniri la Casa Alba cu Richard Nixon, el i-a denuntat pe membrii formatiei Beatles ca fiind „anti-americani”, pentru faptul ca protestau împotriva razboiului din Vietnam si încurajau tinerii sa se drogheze.

Membrii anturajului lui Elvis erau numiti „Mafia din Memphis”. Toti purtau inele de aur si diamante, daruite lor de catre rege, inele pe care se aflau un fulger si initialele TCB („Take Car of Business” – „Ai grija de afaceri”).

In 1960, la încheierea stagiului militar, Elvis cântarea 76 kg. În 1977, când a murit, avea 120 kg, iar costumele lui de scena, impodobite cu pietre pretioase, cântareau peste zece kilograme!

Desi a turnat 31 de filme artistice si doua documentare, niciuna dintre peliculele lui Elvis n-a fost vreodata nominalizata la Oscar. La fel, desi a înregistrat peste 600 de cântece în decursul carierei sale, Presley n-a compus niciodata vreunul. El a câstigat totusi trei premii Grammy pentru discurile de muzica gospel.

Mare iubitor de animale, Elvis a adoptat un cimpanzeu pe nume Scatter, pe care fostul stapân îl învatase sa ridice fustele femeilor. Una dintre distractiile favorite ale lui Presley era sa dea drumul cimpanzeului prin casa, la petrecerile unde invita zeci de tinere fane. Simpaticul maimutoi dadea iama printre domnisoare, care fugeau, speriate, spre amuzamentul cântaretului si al prietenilor lui.

In 1954, când tânarul Elvis cocheta deja cu muzica, înregistrând mai multe melodii la Sun Studios din Memphis, el a dat probe pentru a fi cooptat într-un cvartet de gospel intitulat Songfellows, dar a fost respins, pentru ca vocea lui n-a fost pe placul producatorilor! Câteva luni mai târziu, pe 30 iulie, la primul sau spectacol, desfasurat în sala Overton Park Shell din acelasi oras, Elvis era atât de emotionat încât au început sa-i tremure vizibil picioarele pe scena. Cum purta niste pantaloni foarte strâmti, miscarile lui erau evidente, iar fetele din sala, crezând ca-i un nou stil de dans, au început si ele sa se bâtâie. Entuziasmat de acest lucru, cântaretul a decis sa încorporeze miscarea si în viitoarele spectacole.

Elvis era un descendent direct al stra-strabunicului lui Abraham Lincoln, Isaiah Harrison, dar si ruda îndepartata cu un alt presedinte american, Jimmy Carter.

Printre cei mai mari fani ai lui Elvis s-au numarat membrii legendarei trupe britanice Led Zeppelin (care i-au si împrumutat, de altfel, numeroase melodii). În timpul turneelor sustinute în Statele Unite, Robert Plant si colegii sai aveau întotdeauna locuri rezervate la concertele Regelui.

Elvis a fost un avid colectionar de arta, fiind de-a dreptul obsedat de picturile si sculpturile reprezentând doua personaje: Ioana d’Arc si Venus din Milo.

Cântaretul purta întotdeauna la gât o cruciulita, dar si steaua lui David. „Nu vreau sa ratez intrarea în Rai din cauza unei probleme tehnice”, glumea el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu