21 noiembrie 2014

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului: Traditii si obiceiuri pentru spor si sanatate

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului: Traditii si obiceiuri pentru spor si sanatate
Sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, sau Sarbatoarea Luminii cum mai este numita, se celebreaza in fiecare an pe 21 noiembrie.

Este prima sarbatoare mare la inceputul Postului Craciunului si aminteste de momentul in care Fecioara Maria, in varsta de trei ani, a fost adusa de parintii sai, Ioachim si Ana, la Templul din Ierusalim. In aceasta zi, credinciosii au dezlegare la peste.

Zi magica


Vovidenia sau Ovidenia, asa cum mai este numita ziua Intrarii Maicii Domnului in Biserica, este considerata o zi magica, pentru ca in acest interval se fac previziuni referitoare la oameni si la vreme.

In popor, sarbatoarea este asociata cu simbolurile luminii : candela, lumanarea, focul si soarele. De aceea, candela trebuie sa fie aprinsa in casa fiecarui credincios, iar focul sa arda in camin toata noaptea, pentru ca in viata copiilor din fiecare familie sa vina norocul.

Ziua care spune cum va fi vremea anul viitor

Se spune ca asa cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi toata iarna: Daca in noaptea de Vovidenie va fi cer senin, anul viitor va fi secetos si pomii nu vor avea rod bogat ; in schimb, daca ninge, va urma o iarna cu multa zapada si un an roditor.

Daca in ziua praznicului este soare, inseamna ca va urma o vara secetoasa; daca este nor si in jurul nostru este o atmosfera apasatoare, in timpul anului apar tot felul de epidemii. In schimb, daca ninge, va urma o iarna grea.

Cei care vor sa se apere de farmece si de saracie, de Vovidenie se ung usile si ferestrele cu usturoi, pentru a alunga spiritele rele.

Fetele isi viseaza ursitul

In mediul rural, fetele necasatorile, care vor sa-si afle ursitul, merg la fantana din sat cu o lumanare alba. La cantatul cocosului, fiecare fata aprinde lumanarea asezata pe marginea fantanii si priveste in fantana. Pe luciul apei, fata care implineste ritualul, vede chipul ursitului.

In ajunul sarbatorii de Ovidenie, copiii din diferite zone ale tarii practica un ritual: ei pun crengute de mar intr-un vas cu apa in care adauga si agheasma. Vasul respectiv se asaza intr-un loc calduros, unde sa patrunda lumina. Pana la Anul Nou, acele crengute de mar inmuguresc si infloresc. La pragul dintre ani, copiii care au ingrijit crengutule merg la rude si la prieteni si le sorcovesc cu aceste ramuri binecuvantate prin ritualul traditional practicat la sarbatoarea Ovideniei.

De-a lungul timpului, s-a dovedit ca persoanele sorcovite cu crengile de mar inflorite sunt aparate in acel an de boli, de paguba si de intamplari dramatice.

In traditia populara, in numeroase zone din tara se implineste un ritual care, spun credinciosii, alunga bolile: in fiecare gospodarie, la icoana Maicii Domnului se pune un vas cu apa proaspata si se aprinde o lumanare. Traditia spune ca, fiind consumata dimineata, apa respectiva are puteri magice si este un remediu dovedit pentru o multime de boli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu